Sunday, September 27, 2009

I

Måndag kväll 20090921, 20.15, Kämpetorps IP, Älvsjö. Seriefinal i stockholmskorpen, division 12 södra. Svineri Måndag har efter en fantastisk säsong, med fyra matcher kvar på serien, chansen att på egen hand ro hem seriesegern. Indiansommarens sista gnyende spår av kärlek och värme har övergått till höstlig, ruggig kvällskyla. Ett Svineri bestående av Martin, Anders, Andreas, Lundis, Edvin, Harald, Johan, Thomas och kanske nån mer står redo att ta sig an serietvåorna Syldavien inför en handfull avbytare och åskådare. Allvaret ligger i luften, tystanden är kompakt. Svineri har initiativet, och avsparken. Men låt oss ta historien från början.

Prolog

11 Augusti 2000, Lilla Kvarngatan 2B, Malmö City. I en nybyggd men nerdekad fyrarumslägenhet i Sveriges tredje stad föds tanken på att starta ett fotbollslag. Kanske är det ett ohälsosamt intag av Max Lundgrens Åshöjden-böcker i tidig ålder som inspirerat de unga exilkalmariterna, kanske är det intaget av 80-talets Buster i småländska sommarstugor, kanske är det de skiftande framgångarna i Kalmar FF, Kalmar AIK och Kalmar Södras pojklag, kanske är det den traditionstyngda svenska idrottsrörelsens fel. Förmodligen är det bara en brinnande fotbollslusta som enbart kan botas med vad som i modern tid kallas Korpen. Laget döps i postironisk men kärleksfull anda efter ett kalmaritiskt Mc-gäng kallat Svineri MC. Namnet antas kunna hjälpa laget då det kan skrämma motståndarna, men de första säsongernas svaga resultat tyder på att den effekten helt uteblir. Svineri MC slutar med få undantag på den undre halvan av tabellen. Efter ett par säsonger bestämmer sig laget att inför varje ny seriestart byta namn. De närmaste åren går laget under namnen Svineri MC, Svineri Åkeri, Svineri Mejeri och Svineri Pizzeri. Varje vecka i många års tid sparkas en sjutusans massa boll i Lunds Gerdahallen och på Smörlyckans fotbollsplaner. Tiden går, spelare flyttar från Skåne, skadar knän och laget som för tillfället kallas Svineri Bigami splittras. Det ska dröja fem år innan laget står på en fotbollsplan igen.


Matchen

Syldavien ställer upp med ett gediget korpengäng: några få skickliga individualister men framför allt ett starkt kämpande kollektiv. Mycket likt Svineri således, och matchen blir därefter. Jämn, tuff, slitsam. Det märks att även serietvåorna Syldavien gärna hade vunnit den här serien. Det är också Syldavien som forecerar in matchens första mål, genom en härlig mix av individuell prestation, kämpaanda, tur och en olycklig målvaktsmiss. (Har glömt exakt hur dock, eller ens om de var de eller vi som gjorde det första målet. Det här referatet skrivs nästan en vecka efter matchen spelades, och jag, Martin, brukar inte komma ihåg mycket ens direkt efter matcherna.) Vad jag däremot kommer ihåg, är vårt härliga mål. Jag får en passning i mitten av planen, driver fram bollen någon meter, angrips av en motståndare och slår i ett infall av blandad förskräckelse/flyt/genialitet en genomskärare mellan deras mittback och centrala mittfälrare. En skicklig löpning och pricksäkert tillslag senare av Lundis och matchen är utjämnad. (Anders skulle efter matchen referera till målet "som Zlatans ungefär".) Resten av matchen ägnar vi åt att försvara matchledningen, tillika seriesegern. I det här läget känns det lite att vi saknar någon, kanske en Pierre, kanske en Noak, som kan ta hand om bollen, hålla i den en stund och dra ner lite på tempot. Vi får lite svårt med att få ordning på spelet och Syldavien tar över mer och mer. De är ett bra lag, kämpar på för fullt och har övertaget i andra halvlek men får aldrig utdelning för sitt slit. Som många gånger förr visar vi att vi trots stundtals trubbigt anfallsspel och oförmågan att ta oss ur spelmässiga svackor, är mycket svårslagna.


Svineri MC startade som ett tvättäkta söndagslag, men är nu fullfjädrade måndagslirare. Grattis alla till en värdig första serieseger!

8 mål: Pierre
7 mål: Martin
5 mål: Noak
4 mål: Lundis
3 mål: David
2 mål: Calle & Peter
1 mål: Tomas, Anders & Julius

Nollor:

4: Edvin

Credits (Alla Svinerilirare genom åren):

Jonte, Pucken, Fidde, Magne, Noak, Martin, Ibbe, Thomas, Claes, Felix, Pierre, Edvin, Adam, Josh, Johan, Lundis, Fredrik Kapello, Calle, David, Peter, Andreas, Anders, Anders, Johan, Julius, Samuel, Erik, Kasper, Mattias och säkert några till. Kommentera nedan om jag glömt någon.

Imorgon måndag 28:e september klockan 18.00 möter vi nästa gäng stackare på Kämpetorps IP. Vi har redan vunnit serien, nu är det dags att putsa siffrorna och sätta oss i respekt inför nästa series motståndare. Väl mött!

/Martin

3 comments:

noak said...

Äntligen! referatet och seriesegern. Jag är väldigt peppad på att sparka boll imorgon trots influensan

lundis said...

Vackert, jag gråter nästan av rörelse!

/ Lundis (som står över dagens match, men som förhoppningsvis är tillbaka till säsongsavslutningen mot ärkerivalerna/-kompisarna i BK Boys)

Edvin said...

Grymt jobbat Martin! Mycket fint.